20 februari 2017

Det sjuder i grytan igen

Det är länge sedan jag har färgat något. Igår bestämde jag mig för att pröva något jag inte har gjort förut: syrafärgning med reaktivfärger. Jag har en stickad halsduk med matchande pulsvärmare som jag stickade för flera år sedan av ett härligt handmålat garn av 100 % merinoull från Uruguay. Du hittar det ursprungliga blogginlägget här.

Halsduken

Tyvärr så visade det sig att när garnet hade stickats så var intrycket mera orange och spräckligt än vad jag hade tänkt mig och det här har jag stört mig på sedan dess. Nåväl, jag färgar ju tyg, så varför skulle jag låta mig störas av en sådan här sak? Alltså sökte jag fram färggrytan och färg och satte igång. Jag använde mig av EMO Tuotantos kallvattenreaktivfärg och ättika, eftersom jag skulle färga ull. Du hittar instruktioner på finska här.

Vad ska det månne bli av den här soppan?

Jag föredrar vanligen att använda mig av kallfärgning och små vätskemängder i stället för varmfärgning och färgbad, men det var roligt att pröva något nytt som omväxling. Jag har inte så mycket erfarenhet av att färga ull och att använda syra i stället för soda (som är alkalisk), så jag var nyfiken på vad det skulle bli för resultat. Ull kräver tålamod och du får inte skynda på processen om du inte är ute efter att filta ihop garnet eller det stickade plagget samtidigt. Många av oss har ju också erfarenhet av vad som händer när man sätter ett ylleplagg i hett vatten och börjar stöka med det. I mitt fall lyckades jag förvandla min favoritbasker till ett grytunderlägg för många år sedan.

Resultatet blev kanske inte så mättat som jag hade hoppats, men jag är väldigt nöjd med att ursprungsfärgerna (lila, orange och rosa) lyser igenom även om färgen som helhet har modifierats. Halsduken är mycket finare nu när de ljusa partierna har ersatts med röd färg.


Tillräckligt med röd färg för att jämna ut färgen men samtidigt bevara en del av ursprungsfärgen

Jag är ganska säker på att det här blir en renässans för den här halsduken. Faktum är att jag till och med har använt den inomhus idag för den är så mjuk och skön.


Tack för att du besökte min blogg! Jag hoppas att jag har inspirerat dig till att pröva överfärgning ifall du har ett plagg längst bak i garderoben som bara behöver färgjusteras lite. Kom bara ihåg att syntetiska fibrer inte tar emot färg på samma sätt som naturfibrer, så kontrollera plaggets fiberinnehåll först och läs färgtillverkarens instruktioner noggrant innan du sätter igång. Lycka till!
2 kommentarer: